דיאליזה פריטוניאלית – Peritoneal dialysis

רופאדיאליזה פריטונאלית היא דיאליזה מיוחדת, בה משתמשים בקרום הצפק –הפריטונאום, כממברנה המסננת של הדם.

מה הוא הפריטונאום?

כמעט כל האיברים הנמצאים בחלל הבטן מכוסים בשכבה סרוטית, המכונה פריטונאום. הפריטונאום מספק דם לאיברי חלל הבטן (דרכו עוברים העורקים והורידים), הוא מצפה אותם ומגן עליהם. שכבת הפריטונאום מפותלת מאוד, ומהלכה בתוך חלל הבטן משקף מסלול מורכב המצפה איברים שונים, לעיתים יותר מפעם אחת.

כיצד עושים דיאליזה פריטוניאלית?

בדיאליזה פריטונאלית, הנוזל המשמש כדיאליזאט, אליו מסתנים הרעלים והחומרים שנמצאים בעודף בדם, מוחדר באינפוזיה אל חלל הבטן. אל הנוזל בחלל הבטן עוברים הרעלים השונים (שתנן, אשלגן, וכדומה) דרך קרום הפריטונאום, המשמש כממבראנה חצי עבירה – וככליה מלאכותית. הנוזל שבו משתמשים בדיאליזה פריטוניאלית כמעט זהה לנוזל בהמודיאליזה, אלא שהוא חייב להיות סטרילי (שהרי הוא מוחדר אל תוך הגוף, בניגוד להמודיאליזה), והוא מכיל גם לקטט.

דיאליזה פריטונאלית יעילה הרבה פחות מהמודיאליזה בסינון הדם, שהרי אין מגע ישיר בין נוזל הדם לממברנה ולדיאזילט, ולכן הזמן הנדרש לביצוע דיאליזה פריטוניאלית ארוך הרבה יותר מהזמן הדרוש להמודיאליזה. חולים יכולים לבצע דיאליזה כזו בעצמם בבית במהלך היום, או על ידי שימוש במכשיר אוטומטי במהלך הלילה תוך כדי שינה.

בדרך כלל יש צורך להחליף את נוזל הדיאליזה הפריטואיאלי בין שלוש לחמש פעמים במהלך הטיפול. היתרונות הגדולים של דיאליזה פריטוניאלית מצויים בגמישות הרבה יותר שהיא מאפשרת לחולים באי ספיקת כליות, ובכך שאין צורך בגישה לכלי הדם של החולה.

סיבוכים של דיאליזה פריטונאלית

לטיפול הדיאליזה הפריטוניאלית כמה סיבוכים אופיינים. בניהם ניתן למנות: דלקת זיהומית של הפריטונאום (peritonitis), עלייה ברמות הסוכר הדם (היפרגליקמיה), עלייה ברמות השומנים בדם, השמנה, רמות נמוכות של חלבון בדם, כשלון של הדיאליזה בגלל מחלת כלי דם שאיננה מאפשרת סינון יעיל של נוזל הדם, ומחלה דלקתית המוכנה עמילואידוזיס, ומופיעה בשכיחות גבוהה אצל מטופלי דיאליזה.

דלקת של הפריטונאום היא מצב מסוכן הדורש טיפול מיידי. מספר הלויקוציטים בנוזל עולה בדרך כלל כסמן לזיהום. מצב זה דורש טיפול באנטיביוטיקה דרך הווריד או אל הנוזל הפריטוניאלי כדי להתגבר על הזיהום, שנגרם על ידי חיידקי הסטאפילוקוק (Staphylociccus), פסואדומונוס (Pseudomonas), ואחרים.

דילוג לתוכן