ניתוח הוצאת כליה

ניתוחניתוח להסרת הכליה (נקרא גם נפרקטומי) מתבצע במצבים של סרטן הכליה או כאשר נדרשת הסרה של כליה שלמה או של חלקים ממנה.

כל מצב בו נוכחות הכליה בגוף גורמת לפגיעה סיסטמית יכול לדרוש ניתוח להסרת הכליה, ובמקרים רבים מדובר בפרוצדורה החיונית להצלת חיים. מכיוון שבגוף קיימות 2 כליות, ברוב המקרים המטופל יכול לחזור לטיפול תקין במידה והכליה השניה שלו מתפקדת בצורה טובה.

מצב נוסף בו מבצעים ניתוח להסרת הכליה הוא כמובן בתרומת כליה, ובמקרים אלה מוסרת כליה בריאה על מנת להעביר אותה להשתלה אצל אדם חולה.

סוגי ניתוחים להוצאת כליה

קיימים שני סוגים של ניתוח להסרת הכליה:

  • הסרת כליה מוחלטת – ניתוח בו מסירים את כל הכליה בצורה מושלמת.
  • הסרת כליה חלקית – ניתוח בו מסירים חלקים מהכליה, ומשאירים רקמה כלייתית שיכולה להמשיך ולתפקד. ניתוח זה מתבצע בדרך כלל במצבים של גידולים קטנים או ציסטות בודדות.

ההחלטה לגבי סוג הניתוח במקרים של סרטן

במקרים של סרטן או נוכחות רקמה פתולוגית בכליה, ניתוח להסרת הכליה הוא חלק בלתי נפרד מהטיפול במחלה. כפי שנאמר, במצבים מסוימים, ניתן לבצע הסרה חלקית של הכליה, ובכך לשמור על תפקודי כליה מסוימים.

ההחלטה לגבי סוג הניתוח מתבססת על:

  • האם הגידול מוגבל לכלי בלבד – במקרים בהם הגידול מוגבל לכליה ולא חדר לרקמות סמוכות, ניתן לפעמים לבחור לבצע ניתוח חלקי בלבד.
  • האם יש יותר מגידול אחד – במידה וקיים בכליה יותר מגידול אחד, אין ספק אלא לבצע כריתה מלאה מכיוון שהסיכויים שתישאר רקמה גידולים גדולים מאוד.
  • כמות הרקמה שנפגעה – במידה ומדובר במצב של פגיעה בחלק קטן מהכליה או פגיעה חלקית בלבד, ניתן לבצע הסרה חלקית.
  • רמת התפקוד של הכליה השניה – במצבים שהתפקוד של הכליה השניה ירוד, יעדיפו לבצע הסרה חלקית של הכליה שתשמור על תפקודי כליה מסויימים.

על מנת להעריך את מצב הכליות ולהחליט על סוג הניתוח, מבצעים בדיקות הדמיה שונות כמו אולטרסאונד, CT ו-MRI, אשר באמצעותן מחליטים על סוג הניתוח.

מצבים נוספים בהם מבצעים ניתוח להסרת כליה

מלבד מחלות ממאירות, קיימים מצבים נוספים בהם מבצעים ניתוח להסרת כליה:

  • טראומה – מקרים של פגיעה כלייתית על רקע תאונת דרכים או טראומה אחרת, דורשת לפעמים ניתוח להסרת הכליה. במצבים אלה, נגרמה פגיעה בלתי הפיכה לכליה ונוצרה רקמה נמקית, אותה יש להסיר בניתוח. במצבים אלה ניתן להחליט על הסרה מלאה או חלקית בהתאם להיקף הפגיעה.
  • מחלות נוספות – קיימות מחלות נוספות הגורמות לפגיעה מלאה או חלקית בכליה, ודורשות להסיר אותה בניתוח.
  • תורמי כליה – כמעט כל אדם בריא יכול לתרום כליה, וניתוחים להסרת כליה אצל תורמים מאפשרים חיים תקינים אצל אנשים הסובלים מאי ספיקת כליות קשה.

מהלך הניתוח

הניתוח להסרת כליה מתבצע בהרדמה מלאה, ודורש כמובן אשפוז. קיימות מספר טכניקות לביצוע הניתוח, בהתאם לסוג הניתוח והמטופל:

  • ניתוח פתוח – ניתוח בו מבצעים חתך גדול בצד הבטן ומסירים את הכליה.
  • ניתוח לפרוסקופי – ניתוח בו משתמשים בלפרוסקופ המוחדר דרך חתך קטן, ובעזרת מכשירים נוספים מסירים את הכליה. לעתים נדרש להגדיל את החתך על מנת להוציא את הכליה בשלמותה. במקרים מסויימים, משתמשים במנתחים גם בטכנולוגיה רובוטית, המסייעת לבצע את הניתוח בצורה מדוייקת ביותר.

הסיכון שבניתוח להסרת כליה

הסיכון לטווח הארוך בניתוח מסוג זה תלוי בתפקוד הכליה הבריאה. במקרים של תפקוד לקוי של הכליה השניה, יכולים להופיע יתר לחץ דם או אי ספיקת כליות כרונית, שדורשים כמובן טיפול בהתאם.

ראו גם:

ניתוח להשתלת כליה

סיבוכים בעת או לאחר השתלת כליה

דילוג לתוכן