בדיקת קריאטינין

קריאטניןבדיקת קריאטינין היא בדיקה שגרתית לתפקודי כליות, הנעשית באופן כמעט סטנדרטי בכל בדיקת ביוכימיה בדם. מדובר בבדיקה קלה לביצוע ולפענוח, ולכן נחשבת לחלק שגרתי במעקב אחרי חולים עם הפרעה בתפקודי הכליה, או כבדיקה רוטינית לאנשים בריאים. רמות קריאטינין גבוהות בדם מעידות לרוב על אי ספיקת כליות ברמה כלשהי, ולכן דורשות בירור מקיף ומעמיק.

מהו הקריאטינין?

הקריאטינין הוא תוצר פירוק של שרירים, הנמצא בזרם הדם באופן קבוע ומסולק על ידי הכליות. כאשר הכליות מתפקדות כראוי, הקריאטינין מסולק מהגוף בצורה טובה, ורמתו בדם נשארת נורמלית.

לעומת זאת, במצבים של אי ספיקת כליות, פינוי הפסולת לשתן אינו תקין, ולכן מצטברים בדם תוצרי פסולת וביניהם קריאטינין. כלומר, אי ספיקת כליות גורמת לעליה ברמת הקריאטינין בדם, המסמלת את הבעיה הכלייתית.

רמת הקריאטינין הגבוהה אינה מסוכנת לשל עצמה, אך היא מצביעה על הפרעה כלשהי בתפקודי הכליות, אשר דורשת טיפול.

פענוח תוצאות בדיקת קריאטינין בדם

הפענוח של בדיקת הקריאטינין פשוט בדרך כלל, ובאופן כללי כאשר הקריאטינין גבוה קיימת הפרעה כלייתית וכאשר הוא בטווח הנורמה (0.7-1.4 מ"ג לד"ל או 50-100 מיקרומולים לליטר במבוגרים) התוצאה תקינה. רמה נמוכה של קריאטינין נחשבת גם כן לתקינה.

מכיוון שרמת הקיראטינין בדם תלויה במסת שריר, בדרך כלל אצל גברים רמת הקריאטינין הבסיסית גבוהה יותר מאשר אצל נשים.

חשוב לזכור שלא כל ממצא מעבדתי של רמת קריאטינין גבוהה מצביע על אי ספיקת כליות. רמת הקריאטינין בדם יכולה לעלות גם במקרים נוספים, הכוללים:

  • התייבשות – גורמת לעליה זמנית ברמת הקריאטינין, הנובעת מגורמים רבים.
  • שימוש בתרופות – כמו תרופות להורדת לחץ דם או משככי כאבים ממשפחת NSAID (כמו איבופרופן) הם בעלי השפעה על תפקוד הכליות ויכולים לגרום לעליה זמנית ברמת הקריאטינין.

מי צריך לבצע בדיקות לרמת קריאטינין בדם?

בדיקת קריאטינין חשובה אצל כל האנשים אשר יכולה להופיע אצלם בעיה כלייתית. מלבד זאת, מכיוון שמדובר בבדיקה פשוטה מאוד, היא מתבצעת גם כבדיקת סקר בכל בדיקת דם שגרתית המבוצעת בקופת החולים. קיימים מצבים בהם מומלץ לבצע בדיקת קריאטינין על בסיס קבוע:

  • חולי סכרת – אנשים החולים בסכרת סוג 1 או סוג 2 נמצאים בסיכון מוגבר למחלה כלייתית, ולכן עליהם לעקוב אחר תפקודי הכליות באופן סדיר (מומלץ לעשות זאת לפחות פעם בשנה).
  • אנשים עם מחלות כליה – אנשים הסובלים ממחלות כליה אחרות או מכל סוג של מחלה כרונית אחרת נדרשים לבצע בדיקות תפקודי כליה אחת לתקופה. אצל חולי אי ספיקת כליות מתקדמת, בדיקה זו חשובה ביותר מכיוון שבאמצעותה הרופאים יכולים להעריך את תפקוד הכליות ולדעת האם יש צורך בביצוע דיאליזה.
  • נטילת תרופות כרונית – לכליות תפקיד חשוב מאוד בפינוי תרופות, ולכן אנשים הנוטלים תרופות מסוגים שונים באופן כרוני נדרשים לבצע בדיקת קריאטינין. באמצעות בדיקה זו, הרופאים יכולים לדעת האם התרופות מתפנות היטב מהגוף, ולשנות את המינון במידת הצורך.

בדיקות נוספות במקרים של רמת קריאטינין גבוהה בדם

במידה ובדיקות דם מראות עליה ברמת הקריאטינין, ממשיכים את הבירור בחשד לאי ספיקת כליות ומבצעים מספר בדיקות נוספות הכוללות:

  • בדיקת שתן – מאפשרת לפעמים לראות את הגורם למחלה הכלייתית הגורמת לירידה בתפקודי הכליה ולעליה ברמת הקריאטינין.
  • בדיקת הדמיה לכליה – במקרים רבים ניתן לבצע בדיקות כמו בדיקת אולטרסאונד, CT או בדיקות אחרות על מנת לבדוק שינויים אנטומיים בכליה היכולים לגרום לירידה בתפקודי הכליה. לרוב מתחילים עם בדיקת אולטרסאונד אשר אינה משתמשת בקרינה, ובמידה ואינה אינדיקטיבית ממשיכים לביצוע בדיקת CT ובדיקות אחרות.

ראו גם:

אלבומינוריה והקשר למחלת כליה

דילוג לתוכן