טיפולי דיאליזה בנוחות הביתית

דיאליזה בביתהכליות בגוף האדם אמורות לסנן, כאשר הן פועלות באופן פיזיולוגי נורמאלי, כ-1,500 ליטרים של דם מידי יום. כחלק מתפקידי הכליות המרובים, עליהם לסנן ולהפריש החוצה פסולת מצד אחד ומצד שני, לספוג בחזרה את כל אותם חומרים להם זקוק הגוף בשנית.

אי ספיקת כליות

כאשר אדם סובל ממחלת כליות אקוטית או כרונית, שבמהלכה חלה פגיעה קשה בתפקודי הכליות, עלול להתרחש מצב שבו הכליות אינן מסוגלות להפריש החוצה חומרי פסולת רעילים לגוף. עקב כך, מצטברים אותם חומרים ועלולים לגרום למצבי בריאות פתולוגים מסכני חיים, עד כדי מוות.

בכדי למנוע הצטברות רעלים בגוף במקרים שבהם הכליות אינן מתפקדות כראוי, יש צורך בהליך חיצוני מלאכותי אשר יבצע במקום הכליות את תפקידן החשוב. תהליך זה נקרא דיאליזה. מכונת הדיאליזה, בנוסף לשימושה בקרב חולי כליות, משמשת גם לעיתים במקרים דחופים שבהם יש צורך בהוצאה מהירה של רעלים, סמים ומנת יתר של תרופות.

סוגי הדיאליזה

באופן כללי, קיימים שני סוגים של דיאליזה: המודיאליזה ודיאליזה פריטוניאלית.

המודיאליזה

בסוג זה של דיאליזה, הדם של החולה מוזרם דרך צינור-קטטר המוחדר לווריד מצד אחד ולמכונת הדיאליזה מצד שני. הדם עובר דרך המכונה, אשר מבצעת את הסינון במקום הכליות, ממש כמו כליה מלאכותית. מרבית האנשים אשר זקוקים להמודיאליזה צריכים לגשת למכון דיאליזה כשלוש פעמיים בשבוע, כאשר כל טיפול אורך כארבע שעות. בשנים האחרונות, ניתן לבצע המודיאליזה גם בבית החולה, על אף שרק חולים מסוימים יכולים לדרוש שההמודיאליזה תבוצע בביתם.

חולים אשר יכולים לבצע דיאליזה בביתם כוללים:

  • חולים יציבים מבחינה רפואית.
  • חולים אשר מבינים את תהליך ההמודיאליזה ומסוגלים להתמיד בכל שעות וימי הטיפול.
  • חולים אשר להם כלי דם המתאימים להחדרת הקטטר הדרוש להעברת דמם מהווריד למכונה.
  • חולים אשר מלבד מחלת כליות, לא סובלים ממחלות או הפרעות אחרות מסכנות חיים.
  • חולים אשר קיבלו אישור ויכולים להיעזר במטפל אשר יבוא לביתם.
  • חולים שמבחינה פונקציונאלית יכולים לשים את המכונה בביתם ולהשתמש בה.

דיאליזה פריטוניאלית

ידועה גם בשם דיאליזה בטנית. מבוססת על היכולת הטבעית של הפריטונאום, הציפוי הפנימי של הבטן, לסנן את הדם. סוג זה של דיאליזה משתמש בפריטונאום כמסנן חיצוני של הדם על מנת להרחיק חומרי פסולת רעילים מהגוף.

כדי להשתמש בשיטה זו של דיאליזה, יש צורך בניתוח קטן אשר במהלכו יוחדר קטטר מיוחד לתוך הבטן. הקטטר מחובר מצד אחד לבטן ומצד שני לשקית מיוחדת המכילה נוזל. הנוזל מוחדר דרך הקטטר לבטן ונשאר שם במשך 6-24 שעות. דיאליזה מסוג זה יכולה להיעשות באופן ידני, תוך כדי עזרה ממטפל או בן משפחה. הטיפול נעשה מידי יום, בין 4-5 פעמים ביום.

סוג נוסף של דיאליזה פריטוניאלית נעשה באמצעות מכונה, אליה מחובר החולה במשך כ-12 שעות. מרבית החולים מחוברים למכונה זו בשעות הלילה. דיאליזה מסוג פריטוניאלית יכולה להתבצע באופן שגרתי בבית, במכונית, בעבודה וכדומה, כך שחיי השגרה ממשיכים כרגיל.

יתרונות הדיאליזה בבית

ממחקרים שנערכו בשנים האחרונות עולה כי טיפולי דיאליזה הנעשים בבית יעילים יותר מטיפולי דיאליזה הנעשים בבית חולים או במכון. הדיאליזה בבית נוחה יותר וזולה יותר. האדם שנמצא בביתו מרגיש ניחוח יותר. בנוסף, הוכיחו המחקרים שהדיאליזה בבית מסייעת במניעת התפתחות מחלות לב ומחלות נוספות הנמצאות בשכיחות גבוה יותר לשוהים זמן רב בבית החולים.

חשוב לציין, כי לא כל אדם יכול לבצע בביתו טיפולי דיאליזה, וצריך להרגיש בנוח לשהות בבית עם מכונת הדיאליזה. לשם כך, יש צורך בהתייעצות עם רופא מומחה לקבלת אישור לביצוע טיפולי דיאליזה בבית.

ראו גם:

הקלת כאב לחולים המטופלים בדיאליזה

דילוג לתוכן