כאבים בכליות – מה גורם להם ומה צריך לעשות?

כאבכאב שמקורו בכליות מתבטא בדרך כלל ככאב בגב התחתון או במותניים. הכליות ממוקמות בחלקה האחורי של הבטן, ממש מתחת לקשת הצלעות, ופגיעה בהן גורמת לכן לכאב באזור המותניים והגב.

ברוב המקרים, כאבים בגב התחתון הם שטחיים יותר, ומגיעים ממקור של שרירים תפוסים או פגיעה מקומית. ולכן, במקרים של כאבים כאלה יש לבצע מספר בדיקות מעבדה על מנת לאפיין את הגורם לכאב ולטפל בו.

הגורמים העיקריים לכאבים בכליות

קיימים שני גורמים עיקריים המובילים לכאב הכלייתי האופייני:

  • דלקת בכליות (פיילונפריטיס) – זוהי דלקת של דרכי השתן שהגיעה אל הכליות וגרמה שם לזיהום. הדלקת מתבטאת בכאב עמום, חד צדדי באזור קשת הצלעות. נלווים לכאב חום, צמרורות ותלונות של צריבה במתן שתן, ותכיפות בהליכה אל השירותים.
  • אבן בכליה – הסוג הנפוץ השני של הכאבים בכליה הוא כאב שמקורו באבן בכליה. האבן עצמה אינה גורמת לכאב, אך כאשר היא זזה בתוך הכליה ובשופכנים היא גורמת להופעת כאב. הכאב הטיפוסי של אבן בכליה הוא כאב במותן, חד צדדי שמתאפיין ככאב פועם אשר מופיע בגלים. עוד על כאבים הנובעים מאבנים בכליות באתר הכאב.

מה עושים כאשר מופיע כאב בכליות?

כאב בכליות יכול להצביע על מחלה כלייתית בה יש לטפל במהרה. ולכן, ברגע שמופיע כאב באזור המותניים מומלץ מאוד להגיע אל הרופא לשם המשך בירור. הבירור של כאבים בכליות כולל:

  • בדיקת דם – בה בודקים את ספירת הדם, את תפקודי הכליה ואת מאזן האלקטרוליטים. ספירה לבנה גבוהה (לויקוציטוזיס) יכולה להעיד על דלקת בדרכי השתן כמקור לכאב. רמות גבוהות של סידן או חומצה אורית בדם יכולים להצביע דווקא על הופעת אבן כלייתית.
  • בדיקת שתן – בבדיקת השתן ניתן גם כן להבחין בין הגורמים השונים לכאב הכלייתי. הימצאות של תאי דם לבנים וניטריטים בשתן יכולים לכוון לדלקת בדרכי השתן. לעומת זאת, הימצאות של גבישי סידן או גבישים אחרים יכולים דווקא לכוון לנוכחות של אבן.
  • בדיקות הדמיה – ניתן לבצע בדיקת אולטרסאונד או CT במטרה לזהות חסימה בדרכי השתן או הימצאות של אבן.

הטיפול בכאב בכליה

הטיפול בכאב הכלייתי מתבסס כמובן על הסיבה לכאב.

  • הטיפול בדלקת בכליה – הטיפול בדלקת בכליה הוא טיפול אנטיביוטי, אשר במקרים קשים אף דורש טיפול דרך הוריד ובאשפוז. יש לציין שקיימת חשיבות רבה לטיפול יעיל כנגד הדלקת בכליה, שכן טיפול קצר מדי או באנטיביוטיקה שאינה מתאימה עלול להוביל לחזרת הדלקת בשלב מאוחר יותר. כמו כן, יש להדריך את החולים בדלקת בשתן בנושא הימנעות מחזרת המחלה, ולהציע טיפול מונע במידת הצורך.
  • הטיפול באבנים בכליה – במידה ומדובר באבנים קטנות, הן יכולות לצאת לבד בזרם השתן. במקרים אלו נותנים טיפול תרופתי בהקלה על הכאב וממליצים למטופלים לשתות הרבה ולהמתין עד שהאבן יוצאת בכוחות עצמה. עבור מטופלים שמתקשים בהוצאת האבן או שסובלים מכאב באזור השופכה, ניתן להציע טיפול בתרופות המרחיבות את שרירי השופכה, כמו דוקסזוצין.
  • הטיפול באבנים גדולות – במידה ומדובר באבנים גדולות, לא ניתן להוציא אותן בצורה טבעית דרך השתן ויש צורך בדרכים פולשניות להסרתן. במקרים אלו, פונים לניתוח או לטיפול לריסוק האבנים בגלי קול.

מה עושים כאשר מרגישים בבית כאב בכליה?

כאב בכליה הוא כאב נפוץ מאוד, וניתן לבצע בבית מספר דברים על מנת לאבחן ולטפל בו באופן ראשוני.

  • בשלב ראשון, נסו להבין מהו אופי הכאב – כאב המלווה לתלונות של דרכי השתן הוא כאב של דלקת בכליה, ולעומת זאת כאב פועם אופייני יותר לאבן.
  • חישבו האם הכאב הופיע בעבר? הכאבים האלה אופייניים מאוד, ובמידה והם מוכרים לכם מהעבר, זה יכול לעזור באבחנה

לכו מיד לרופא, במטרה להגיע לאבחנה המדוייקת. אין לקחת אנטיביוטיקה לבד! לקיחת אנטיביוטיקה בבית לפני ביצוע בדיקת השתן יכולה להפריע לתוצאות המעבדה ולמנוע מכם טיפול יעיל.

דילוג לתוכן