מהן כליות דיספלסטיות?

מהן כליות דיספלסטיות?
מהן כליות דיספלסטיות?

כליות דיספלסטיות הן כליות שלא התפתחו באופן תקין במהלך החיים התוך רחמיים וכתוצאה מכך המבנה האנטומי שלהן לא תקין. בבדיקת סקירת מערכות מוקדמת הנעשית במהלך שבוע 13 עד ה-17 ניתן להבחין במבנה לא תקין של הכליה או במקרים אחרים למצוא את הליקוי אף בשתי הכליות.

הליקוי הכלייתי מתאפיין בהיווצרות של ציסטות רבות בכליה שמחליפות את הרקמה התקינה והמתפקדת. הציסטות הן מעין כיסים קטנים המלאים בנוזל.

מה הם הגורמים לכליות דיספלסטיות?

ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים שיכולים להוביל להתפתחות של כליות דיספלסטיות להלן:

  • תרופות – ישנן תרופות מסוימות שהשימוש בהן במהלך ההיריון יכול לפגוע בהתפתחות התקינה של הכליות בעובר. בין היתר מדובר על תרופות מסוימות לטיפול באפילפסיה, תרופות להורדת לחץ דם ועוד.
  • סמים לא חוקיים – ישנם גם סמים מסוימים שיכולים לפגוע בכליות של העובר כמו למשל קוקאין.
  • גנטיקה – בקרב חלק מהחולים מקור המום הוא במוטציה גנטית תורשתית. במקרים רבים כליות דיספלסטיות מופיעות כחלק מתסמונת גנטית שכוללת מומים נוספים. כך למשל בקרב חולים רבים ניתן למצוא מומים שונים בכלי הדם, במוח, בלב  ועוד.
  • מום במערכת השתן – מומים מסוימים במערכת השתן יכולים להוביל לפגיעה הכלייתית. במקרים מסוימים מדובר על חסימה או היצרות של מוצא הכליה שמובילות להצטברות של השתן בכליה, במקרים אחרים ניתן לראות חזרה של השתן מהשלפוחית לכליה (מצב זה נקרא ריפלוקס) ועוד.

התסמינים של כליות דיספלסטיות

התסמינים הקליניים של כליות דיספלסטיות מתאפיינת בשונות רבה ביותר. במקרים רבים בהם המחלה פוגעת רק בכליה אחת וייתכן מאוד שלא יופיעו תסמינים קליניים כלל שכן האדם יכול לחיות חיים מלאים וליהנות מבריאות טובה גם במידה ויש לו רק כליה מתפקדת אחת.

עם זאת, במקרים רבים בדגש על מקרים בהם המחלה פגעה בשתי הכליות, ייתכן מאוד שיופיעו תסמינים רבים ומגוונים וזאת משום שהכליות ממלאות תפקידים רבים ומגוונים בגופנו.

בין היתר מדובר על התסמינים הבאים:

  • יתר לחץ דם – אחד מהתפקידים החשובים ביותר של הכליות הוא שמירה על רמות לחץ דם תקינות. לפיכך כאשר התפקוד של הכליות נפגע, עלול להופיע יתר לחץ דם גם בילדים קטנים מאוד.
  • סרטן הכליות – ממחקרים רבים שנערכו בחולים שסובלים מכליות דיספלסטיות נראה כי הם נמצאים בסיכון מוגבר לחלות בסרטן הכליות.
  • זיהומים כרוניים – במקרים בהם המחלה היא תוצאה של מום במערכת השתן ייתכן מאוד שהחולים יסבלו מזיהומים חוזרים במערכת השתן.
  • מחלת כליות כרונית – מחלת כליות כרונית היא מחלה מתקדמת שבאה לידי ביטוי בירידה הדרגתית בתפקוד הכליות.
  • אי ספיקת כליות – אי ספיקת כליות הוא השלב הסופי של מחלת כליות כרונית. בשלב זה ישנו צורך להתחיל לבצע טיפולי דיאליזה או לעבור השתלת כליה.

כיצד מאבחנים כליות דיספלסטיות?

בחלק מהמקרים ניתן לאבחן את המחלה במהלך ההיריון באמצעות בדיקת סקירת מערכות. עם זאת, לא תמיד ממצא זה מתגלה במהלך ההיריון. אי לכך, בחלק מהמקרים המחלה מתגלה במהלך בדיקות שמבוצעות במטרה לאבחן את המקור לזיהומים הכרוניים במערכת השתן.

כיצד מטפלים במחלה?

באופן עקרוני כל עוד החולה לא סובל מתסמינים מיוחדים אין צורך להגיש טיפול אלא רק לבצע מעקב. במידה ומופיעים תסמינים מיוחדים הטיפול ניתן בהתאם לתסמינים. כך למשל ניתן לתת לחולים תרופות להורדת לחץ דם, להתחיל טיפולי דיאליזה במקרה של אי ספיקת כליות, לעשות שימוש באנטיביוטיקה במקרה של זיהומים כרוניים במערכת השתן ועוד. במקרים החמורים ביותר ניתן להסיר את הכליה הפגועה בניתוח.

דילוג לתוכן